Sfaturi de Calatorie in Italia | directbooking.ro
031 9641Luni - Vineri 9 - 18
Print

Sfaturi de Calatorie in Italia

Sfaturi utile

Pentru oferte accesati link-ul italia.directbooking.ro

Când călătoriţi cu autoturismul

  • Încheiaţi o asigurare auto care să acopere inclusiv eventualele accidente rutiere din străinătate!
  • Nu plecaţi la drum fără cartea de identitate a maşinii. În ţările UE aceasta trebuie prezentată împreună cu permisul de conducere. 
  • Asiguraţi-vă că deţinerea şi respectiv folosirea dispozitivelor anti-radar şi de detectare radar nu sunt interzise în ţara în care vă deplasaţi şi nici în ţările de tranzit!
  • Informaţi-vă asupra regulilor de circulaţie şi a valabilităţii permisului de conducere din ţara de destinaţie. În anumite ţări aveţi nevoie de un permis de conducere internaţional.

Ţineţi cont că în unele ţări folosirea aparatelor de detectare a radarelor este interzisă. O amendă primită în străinătate vă poate afecta serios bugetul de care dispuneţi

  • Circulaţia auto

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.

Este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire).

Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.

Asigurarea internaţională de răspundere civilă auto pentru terţi (cartea verde) esteobligatorie.
Accesul pe autostradă este permis în urma achitării taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieşirea de pe autostradă.

Atenţie! Valabil pentru autocarele turistice! – Pentru a putea intra în centrul marilor oraşe din Italia, unde există instituite Zone de Trafic Limitat, se plătesc taxe care pot depăşi cuantumul de 500 de euro. În cazul în care trebuie să plătiţi amenzi auto, este necesar să aveţi la dumneavoastră sume în numerar.

Atenţie! Pe autostrăzi nu pot fi plătite amenzile cu carte de credit/debit sau cec, neplata amenzilor permite punerea sechestrului administrativ asupra autovehiculului. Acest lucru presupune cheltuieli mult mai mari motivate de plata firmelor de transport şi a taxelor de custodie în parcări pentru perioada scursă până la dovedirea efectuării plăţilor.
 

  • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este foarte bună.

  • Folosirea telefonului mobil la volan

Este interzisă.

  • Limitele de viteză admise sunt:
  • străzi urbane (centrul localităţilor) – 50 km/oră
  • străzi urbane de periferie (circonvallazione - centură) – 70 km/oră
  • drumuri extraurbane (provinciale şi statale) – 90 km/oră
  • drumuri extraurbane principale (cu caracteristici de autostradă) – 110 km/oră
  • autostrăzi – 130 km/oră.

Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi de până la 1000 euro şi suspendarea permisului de conducere.

  • Centura de siguranţă

Este obligatorie.

  • Parcarea

Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost (în general taxa este de 1 euro/oră, iar tichetele se cumpără fie de la aparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei sau tutungerii).

  • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Atenţie în Italia este interzisă deţinerea şi utilizarea detectoarelor de radar sau a aparatelor anti-radar, contravenţia la această regulă fiind sancţionată cu amenzi ridicate.

  • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Italia. Sistemul permiselor de conducere auto în Italia este pe bază de puncte. Fiecărui permis de conducere îi sunt alocate iniţial 20 de puncte, care se diminuează în cazul încălcării regulilor de circulaţie. Încălcarea regulilor de trafic atrage suspendarea permisului.

Atenţie! În primii doi ani de la obţinerea permisului, penalizarea este dublă.

  • Transportul public

Reţelele italiene de transport public funcţionează în sistemul integrat, care oferă posibilitatea de a călători cu un singur bilet pe toate liniile urbane într-o perioadă determinată de timp. În funcţie de fiecare oraş, sunt accesibile atât mijloacele de transport de suprafaţă, cât şi cel subteran (metrou).

Cumpărarea biletelor de transport se poate face la chioşcurile de bilete/abonamente aparţinând societăţilor de transport din fiecare oraş sau la chioşcurile de ziare. În numeroase staţii de metrou se găsesc şi distribuitoare automate, utile în orele de seară, zile de sărbătoare.

Costul unui bilet de călătorie este, de regulă, de 1 euro, însă acest cost poate varia în funcţie de fiecare oraş. Biletul este valabil o perioadă de 60 până la 75 minute de la compostare (în funcţie de oraş) şi poate fi folosit pe toată reţeaua urbană. Biletul se compostează la intrarea în mijlocul de transport.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde. Se recomandă acordarea unei atenţii deosebite pentru rubricile care se completează prin simpla bifare.

Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:

  • Serviciul de urgenţe al poliţiei 113 
  • Serviciul de informaţii trafic (viaggiare informati) 1518

Moneda de circulatie: euro

Banii pot fi schimbati in conditii de siguranta la casele de schimb valutar sau la majoritatea bancilor. Casele de schimb nu mai au voie să perceapă comision pentru schimbul de bani, de aceea este întotdeauna mai bine să verificați mai întâi. Aeroporturile și hotelurile oferă, de asemenea, servicii de schimb valutar, dar acestea, de obicei, au tendința de a da rate mai puțin favorabile.

Condiţii de intrare

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Italia.

Intrarea în Italia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de procurarea paşaportului european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Călătoria cu copii minori

Copiii minori pot călători în străinătate numai însoţiţi, cu acordul ambilor părinţi, al părintelui care îi are în îngrijire ori a reprezentantului legal.

În situaţia în care copiii minori călătoresc în străinătate neînsoţiţi de ambii părinţi, părintele care îi are în îngrijire ori de reprezentantul legal este necesară existenţa unei procuri notariale din partea acestora.

Pentru oferte accesati link-ul italia.directbooking.ro

 

VA DORIM VACANTA PLACUTA!