Pastele in Roma ce faci, ce mananci si ce sa vizitezi
» Oferte Provincia Roma

21.03.2018 Italia

Pastele in Roma  ce faci, ce mananci si ce sa vizitezi

Te pregătești de o vacanță de Paște în Roma? Ai făcut cea mai bună alegere! Un oraș romantic, un oraș cunoscut pentru arhitectura glorioasă, pentru mâncarea divină și pentru slujba ținută de Papa în fiecare an, în Piața Mare. Începând cu Vinerea Mare, în Roma sunt lansate o serie de evenimente frumoase care să celebreze Paștele. Dacă, însă, vii doar cu gând turistic, trebuie să știi că o serie de atracții vor fi închise în această perioadă. Însă, există altele, la fel de frumoase, cu semnificații creștine, pe care le poți vizita și admira din plin. Iată tot ce trebuie să știi pentru vacanță de Paște la Roma!

Vacanța de Paște în Roma. Cât de aglomerat este? 

Majoritatea întreabă cât de aglomerată e Roma de Paște. Ca indiciu: mult mai puțin decât crezi. Paștele este una dintre cele mai importante sărbători, dacă nu cea mai importantă sărbătoare din calendarul catolic. Și da, Roma poate fi foarte aglomerată la Paste, datorită tuturor pelerinilor veniți aici din întreaga lume, ca să asiste la festivitățile bisericești.  Cu toate acestea, Roma nu este aglomerată în această perioadă, mulți evitând să vină de Paște aici de teama... aglomerației, surpriză! Cu excepția pelerinilor, dintre care mulți sunt studenți și locuiesc în zone de campare și în lăcașuri de cult, găsești o mulțime de locuri de cazare în această perioadă și chiar la prețuri competitive. Roma este foarte aglomerată în săptămâna ÎNAINTE de Paște (Săptămâna Mare) și imediat după aceea. Dar nu și în weekendul de Paști. Așa că, ia-ți vacanța fără griji. 

Vremea de Paște la Roma

Nimeni nu poate prezice vremea de dinainte ca tu să îți cumperi vacanța. Însă, în mod anecdotal, pare să plouă întotdeauna la Roma în Duminica Paștelui. Paștele este în primăvară, iar primăvara este întotdeauna ploioasă la Roma. Așa că, fii pregătit cu pelerină de ploaie. 

Obiectivele turistice în vacanță de Paște la Roma

Aici ai noroc: aproape toate muzeele publice vor fi deschise în Duminica Paștelui și luni. Excepție fac muzeele Vaticanului și Capela Sixtină, care vor fi publicului în ambele zile.

Vacanța de Paște la Roma. Ce este închis și când?

În Italia, în Duminica Paștelui și Lunea Paștelui, magazinele, băncile și majoritatea magazinelor sungt închise. Principalele obiective turistice, cum ar fi Colosseum, Forumul Roman, Galleria Borghese și alte situri arheologice și muzee, își mențin orele normale de funcționare. Colosseum și Forumul sunt deschise în Duminica Paștelui și luni, deși Colosseum se va închide în jurul prânzului, în Vinerea Mare, pentru pregătirile dedicate procesiunilor Papei. (Da, și Vinerea Mare face parte din calendarul de sărbători pentru Paste, dar magazinele, restaurantele și băncile sunt deschise atunci.). În ceea ce privește Vaticanul, Bazilica Saint Peters va fi deschisă în timpul sărbătorilor Paștelui, dar muzeele Vaticanului (unde este Capela Sixtină) vor fi închise în Duminica Paștelui și Lunea.

Când să vizitezi Bazilica St. Peter în timpul Paștelui

După cum îți poți imagina, Bazilica Sf. Petru va fi un centru de activitate și un loc aglomerat de-a lungul întregului weekend de Paști. Poți vizita bazilica  oricând. Cu toate acestea, te sfătuim să cumperi biletul de intrare online. Te va salva de multe ore de stat la coadă. Orele de funcționare normale în luna martie sunt între 7:00 - 18:00 și din aprilie, 7:00 - 19:00. Cu toate acestea, în timpul Paștelui la Roma, bazilica va fi închisă pentru vizite în timpul maselor papale. Și nu se știe exact când vor avea loc acestea, deci va trebui să te asiguri că Papa nu ține masa acolo. Reține că nu există o perioadă specifică de redeschidere. Ei spun că „atunci când mulțimile de la masa se îndepărtează”.

Bazilica Sf. Petru va fi închisă în timpul următoarelor:

  • În Joia Mare, când va avea loc o masă papală la ora 9.30. Deci, ar trebui să vizitați bazilica după amiază.
  • Vinerea Mare, când va avea loc o masă papală la ora 17:00, așa că însăși bazilica se va închide mai devreme decât de obicei.
  • În Sâmbăta Sfântă, masa este noaptea, astfel încât bazilica va fi deschisă în programul normal.
  • În Duminica Paștelui, masa de Paști va avea loc în piață la ora 10:00. Aceasta va fi urmată de adresa Papei către mulțime - Urbi et Orbi - la prânz. Astfel, vei putea vizita bazilica de la ora 13:00.
  • În Lunea Paștelui, Papa va organiza masa la prânz, astfel încât ai putea planifica să vizitezi bazilica după ora 13:30.
  • Alte muzee și situri pe care le poți vizita în Roma
  • Galleria Borghese este deschisă în Duminica Paștelui, dar este închisă în Lunea Paștelor și în marțea următoare. REZERVA DIN TIMP!
  • Muzeul Capitoline va fi deschis atât duminică, cât și luni.
  • Domus Aurea este deschisă în weekendul de Paști (numai sâmbăta și duminica). REZERVA DIN TIMP!
  • Galeria Doria Pamphilj este un muzeu uimitor chiar în centrul Romei, între Fântâna Trevi și Pantheon. Este deschis zilnic între orele 9:00 și 19:00. Iar cu 12 € vei obține biletul de intrare + un ghid audio cu vocea domnitorului Pamphilj.

Paștele de la Roma - Evenimente din Vatican

- Miercurea Cenușie în Roma, care marchează începutul Postului Mare, este de fapt prima parte a sărbătorii Paștelui. În 2018, ea pică în 14 februarie.
Potrivit site-ului Vaticanului, Papa Francis va sărbători Miercurea Cenușie în Roma la: Santa Sabina, la ora 17:00; Sfânta Liturghie, binecuvântare și impunere a cenușii. Dacă vrei să participi la masă, ai nevoie de bilete. Dacă nu ai apucat să cumperi unul, poți obține bilete la audiența papală, care va avea loc și în dimineața zilei de Miercurea Cenușie din Piața San Pietro. 
 
- Ritualul penitențial.  Vineri, 9 martie 2018, Papa Francis va celebra ritualurile penitenciare din Bazilica Sf. Petru, la ora 17.00. Ritualul penitențial, de asemenea cunoscut drept confesiune, are loc la începutul fiecărui serviciu divin sau în masă.

PROGRAMUL EVENIMENTELOR RELIGIOASE ÎN TIMPUL SĂPTĂMÂNII

Duminica Floriilor - masă în Piața Sfântul Petru
Papa Francis sărbătorește Duminica Floriilor în Piața Vaticanului
Sâmbăta de Paști începe duminica dinaintea Paștelui, în Duminica Floriilor. Papa deține o masă specială în Piața San Pietro, orașul Vatican. Începând cu ora 9:30, în Piața Sf. Petru, există o binecuvântare a palmierilor și a Sfintei Liturghii. În 2018, data Duminicii Florilor va avea loc în data de 25 martie.
 
Joia Mare – mari șanse de a-l vedea pe Papă fără mulțime
În Joia Mare, numită și Joia Sfântă, Papa va efectua o masă de dimineață în Bazilica Sfântului Petru, la ora 9:30. Aceasta este o Liturghie neobișnuită, deoarece este una dintre cele rare din an. Este cea mai bună șansă să vezi Papa cu o mulțime puțin mai restrânsă decât în Duminica Floriilor sau în Duminica Paștelui. În 2018, Joia Mare pică în data de 29 martie. Joi seara, la ora 17:30, există o a doua masă papală, Liturghia Cinei Domnului, ținută în Bazilica Sf. Ioan Lateran, pentru a comemora amintirea spălării picioarelor Apostolilor de către Hristos, înainte de Cina cea de Taină.

Vinerea Mare - Drumul Crucii
În Vinerea Mare, pe 30 martie, la ora 17:00, există o Liturghie Papală în Bazilica Sfântul Petru. La 21:15, Papa conduce Drumul Crucii, sau Via Crucis, în apropiere de Colosseum. Această procesiune rituală comemorează 14 etape ale patimilor lui Hristos. La fiecare oprire, Papa citește o contemplare, în limbi diferite. De-a lungul întregului traseu, vei vedea o cruce imensă cu lumânări. Aceasta poate fi o experiență spirituală profundă, unică, în timpul Paștelui, chiar dacă nu ești religios.

Sâmbăta Sfântă -  Vigilia pascală
La ora 20:30, în Bazilica Sfântului Petru, Papa va avea o Vigilie pascală, descrisă ca o „priveghere în cinstea domnului”. În timpul acestui serviciu, adulții convertiți la catolicism sunt oficial primiți în Biserică.
 
DUMINICA PAȘTELUI
1 aprilie. Papa va conduce masa de Paști în interiorul bazilicii Sfântul Petru. Serviciul începe la ora 10:15, dar dacă ai bilet și vrei să mergi, trebuie să ajungi cu ore bune în avans. După masă, la prânz, papa va ieși pe loggia centrală a bazilicii Sfântul Petru și va elibera binecuvântarea cunoscută sub numele de Urbi et Orbi - "în oraș și în lume". (Face asta de două ori pe an: la Paște și de Crăciun.) Ai nevoie de bilete la masă, dar nu și pentru a urmări Urbi et Orbi.
 
LUNEA PAȘTELUI
Lunea de Paște, numită Pasquetta, este de asemenea o sărbătoare în Italia.  Mulți romani văd această zi ca o zi distractivă, pentru un picnic, grătar sau prânz cu prietenii. În Roma, localnicii merg pentru a asculta discursul Papei din Piața San Pietro, la prânz. Este gratuit și îți oferă o experiență unică. 

Mâncăruri de Paște la Roma

Ce mâncăm la Roma în timpul Sărbătorilor Pascale. Ei bine, lista este lungă. Tocmai de aceea, ne  rezumăm la principalele feluri tradiționale de încercat de Paște. Două dintre restaurantele deschise la Roma în zilele de Duminică și Luni sunt: „Flavio Velavevodetto”, un restaurant excelent cu mâncare tradițională, preparată înn stilul Slow Food (+39 065744194). Iar al doilea este „La Campana”, un restaurant la o aruncătură de băț de la Piazza Navona ( +39 066875273). 
 
Și dacă tot ești în Roma... mănâncă așa cum o fac localnicii! 
Ia-ți „Abbacchio” sau un miel tânăr, care nu a fost înțărcat de lapte, și „carciofi alla Roma” (anghinare romane), sunt în meniu. După prânz, un tort comun este „Colomba Pasquale”, un tort în formă de porumbel. De asemenea, nu rata „torta di Pasqua”, o pâine de brânză de Paște (fiartă cu pecorino, desigur). 

   
posteaza comentariu
Posteaza
comentarii